Dania staropolskie ciągle w modzie

Każda kuchnia cechuje się własnymi tradycjami, ceremoniałami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. To smutne, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dość uboga i prosta. Znacznej większości z nas łączy się jedynie z pierogami (jakie są niezwykle cenione na całym globie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej błędnego. Pierogi honoruje się za krajowe, głównie z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Jednakowoż nie bez powodu jedna z form pierogów nosi nazwę ruskie. Wedle historyków oraz koneserów kuchni lokalnej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie czy w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone zwykle z Polską. Można dostać je w wyjątkowych lokalnych sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak sztampowych pierogów ruskich czy też żadnych innych, ale kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam uznać ich wartość. W końcu to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla entuzjastów oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, charakterystycznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże kolejny raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszystkie towary i składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak w istocie niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film