Dobra włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w kraju najpopularniejszy rodzaj gastronomii. Kochamy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, pożywne i ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej jemy pizze. Mocniej wrażliwi konsumenci smakują równie pyszne dania obiadowe takie jak risotto, gnocchi i włoskie zupy minestrone.
Szukając tradycyjnej włoskiej restauracji należy przyjrzeć się kilku cechom: jak wiele składników rzeczywiście pochodzi z Włoch, czy w karcie można znaleźć również nie tak znane dania, czy lista win, zawiera klasyczne włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność oraz dania z wielu miejsc kraju. Prawdziwie włoska restauracja stworzy naturalnie włoski nastrój.
Kuchnia włoska nie jest trudna, ale to wcale nie oznacza, że że nie jest pyszna Z pewnością można stwierdzić, że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni europejskich .
Aromatyczne wina z Włoch
Jakakolwiek knajpka włoska, która pretenduje do bycia ekskluzywnym miejscem na gastronomicznej mapie miasta, nie powinna zapominać wina. Kolacja we włoskim stylu z całą pewnością powinien obejmować również aperitiff. Lampka białego wina to przy włoskim obiedzie czy kolacji typowa praktyka. Kolejne ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Krakowa Najbardziej znane wina z Włoch to trebbiano d’abruzzo z Abruzji, lombardyjskie oltrepo pavese a także pantelleria z Sycylii. Włoska restauracja – jeśli rzeczywiście ma być postrzegana jako klasycznie włoska, musi posiadać różnorodny wachlarz win.
Klasyczna kuchnia włoska
Chcąc zrozumieć fenomen kuchni włoskiej bez cienia wątpliwości warto wybrać się do restauracji, która potrafi przyrządzić nie jedynie pizzę i makaron.
Zobacz film