Dobra włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Spośród wielu wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna powinno się zwrócić uwagę na kuchnię włoską. Z jakiego powodu? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to różnorodność aromatów, połączeń i duża porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Tymczasem włoskie gotowanie to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.
Popularne włoskie posiłki
Makarony są bazą włoskiej kuchni. We Włoszech gotuje się pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wymyśleć składniki których nie można dołączyć do makaronu. o restauracji Ryby, różne rodzaje mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, powodują, że pasty można jeść codziennie.
Następną typową potrawą jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najprostsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Uważaj na nią, jeśli chcesz być „fit”.
Włoskie jedzenie to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, gnocchi, minestrone i liczne desery – takich jak tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie skosztować wina czy pysznych serów- ricotty, mascarpone lub grana padano.
Zobacz film